Son Dakika

500 Euro Kabusunuz Olmasın…

500 Euro Kabusunuz Olmasın…

Fethiye’deki döviz büroları, sahte 500 Euro’luk banknotlara karşı vatandaşları uyardı. Sahte 500 Euro’nun anlaşılmasının çok zor olduğunu belirten döviz büro çalışanları, vatandaşları gerekmediği sürece 500 Euro almamalarını söyledi. Türkiye piyasasında çok sayıda sahte 500 Euro’luk banknot olmasından dolayı bankalar ve döviz büroları 500 Euro’yu bozmuyor. Fethiye’deki Döviz büroları, piyasadaki sahte banknotların gerçeği ile bire bir aynı olduğunu söyledi. Döviz bürosunda çalışan Osman Gezer: “Yurt dışına gidecek olan müşterilerimize genelde 500 Euro değil 100’lük 50’lik şeklinde vermeyi tercih ediyoruz. Çünkü onlarda sıkıntı yaşamasın. Türkiye’de yaklaşık 200-250 bin Euro civarında Marmaris ve Fethiye bölgesinde sahte para ele geçirildi. Bundan sonra önlemler alındı. Bankalar ve dövizciler tekniğini daha da iyi geliştirdi” dedi.

Vatandaşların dikkatli olması konusunda uyaran Gezer; “Gerekmediği sürece almamaya çalışsınlar veya çok emin oldukları sürece alabilirler. 500 Euro çok büyük bir miktar. Türk parasıyla 2 bin lira civarında bir para yapıyor. Bunun sahte olduğunu düşünürseniz asgari ücretle çalışan bir insanın maaşı heba olmuş oluyor. Bunun için otelde ya da farklı yerlerde çalışan vatandaşlarımız dikkati olsun, kimsenin canı yanmasın” diye konuştu. 500 Euro’nun sahte olduğunu anlamanın çok zor olduğunun altını çizen Gezer; “Sahte olan 500 Euro’lar makinelerden geçti. Sahte olduğunu anlamak gerçekten çok zor. Ama özellikle kağıdın kalitesine bakabilirler. Paranın üstündeki 500 Euro yazılan yer renk değiştirir. Çoğu zaman Dolar ve Euro’da böyle anlaşılır” dedi.

Gezer, Avrupa Merkez Bankası’nın geçen yıl aldığı kararla 500 Euro’luk banknotların 2018 yılında arzına son verileceğine dikkati çekti. Makineden geçen sahte Eurolar olduğunu kaydeden Döviz bürosu çalışanı Aziz Cantürk; “Bazı bankalar bilmeden sahte 500 Euroları aldılar. Bundan dolayı vatandaş tedirgin. Bende tedirginim çünkü müşterinin karşısında Euro’yu alıp altına-üstüne iyice bakıyorum. 500 Euro az para değil. Biz yıllardır bu işin içindeyiz. Ondan dolayı neyin ne olduğunu biliyorum ama vatandaş veya esnaf bunu hiçbir şekilde anlayamaz” dedi. 500 Euro’nun il bakışta sahte olup olmayacağının anlaşılamayacağını belirten Cantürk; “Bu işin içinde olmayan birisi bunu anlayamaz. Bunu banka bile aldıysa gayet profesyonelce yapılmış bir para. Vatandaşlar çok dikkatli olsun” şeklinde konuştu.

Haber / Foto: Hakan Aykırı

 

500 Euro Kabusunuz Olmasın… (2)_640x429

500 Euro Kabusunuz Olmasın… (3)_640x429

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi daha iyi görüntülemek için reklam engelleyicinizi kapatın.