EğitimGenelMuğlaSiyaset

Fıstık Çamları, Yok Oluyor!

2008 Yılından itibaren Çam fıstığında yaygınlaşan hastalığın nedenini CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi.

CHP’li Demir; ‘’Türkiye dünyanın en kaliteli çam fıstığını üreten ülkedir. İzmir’in Bergama ve Balıkesir’in Ayvalık ilçeleri arasında yer alan Kozak Yaylası’nda yaygın olarak üretilen çam fıstığı, Muğla, Aydın ilinde de üretilmektedir.  Üretilen çam fıstığında, 2008 yılından itibaren yaygınlaşan  kozalaklarda ve ibre yani iğne yaprakları kurumasına neden olan hastalık, üreticilerde büyük sıkıntı yaratmaktadır. Sebebi bilinmeyen bir hastalık nedeniyle fıstık çamları,  tek tek yok olmaktadır. Üniversitelerin Kozak Yaylası’nda yaptığı araştırmalarda bölgede bulunan altın, nikel ve bakır madenlerinin kirliliğe neden olmuş olabileceği yönünde endişeler tespit edilmiştir. Madenlerin kirlilik ölçümleri yoğun kontrollerle düzenli olarak yapılmasına ihtiyaç vardır. Kirlilik madenlerden kaynaklanmıyorsa, nereden kaynaklandığı tespit edilmeli ve giderilmelidir. Bu sorun üreticiden tüketiciye herkesi mağdur etmektedir. Geçen yıl çam fıstığının kilosunu 90-100 TL’ye satan üretici, 2017’de rekoltedeki düşüklük nedeniyle ürününe 180-200 TL arasında fiyat biçiliyor. Bu da çam fıstığının kilosunun raflarda 350 ila 450 lira arasında değişen fiyatlarla tüketicinin karşısına çıkmaktadır’’ dedi.

Önergede Demir, şu soruları yöneltti

Fıstık çamlarında 10 yıldır yaşanan bu hastalığın nedeni nedir? Günümüzde bilimin bu kadar ilerlediği bir zamanda nasıl oluyor da 10 yıldır hastalığın çözümü bulunamıyor? Bakanlık olarak çam fıstığında yaşanan kararma, kuruma ve ağaç ölümüne ilişkin bir inceleme yapılmış mıdır? Yapılmışsa sonuçları nedir? Geçimini çam fıstığından sağlayan üreticilerimizin zarar ve mağduriyetlerini giderici hangi önlemler alınmıştır? Üreticilerimize yapılan destekler nelerdir? Çam fıstığı araştırma enstitüsü kurulması gibi Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?

Haber Merkezi

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi daha iyi görüntülemek için reklam engelleyicinizi kapatın.