EğitimGenelMuğlaSiyaset

İlmek İlmek Dokunan Halılar Sergiye Hazırlanıyor

Fethiye Halk Eğitim Merkezi ve Kültür Merkezi Müdürlükleri iş birliği ile açılan halı-kilim kurslarında kök boyası ile boyanmış ipleri tezgahlarda halı ve kilime dönüştüren kursiyerler, halılarını Turizm Haftasında sergilenmek amacıyla ilmek ilmek dokuyorlar.

Fethiye’de 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanacak Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Fethiye Halk Eğitim Merkezi ve Kültür Merkezi Müdürlükleri iş birliğince açılan halı kilim kursunda dokunan halılar sergilenecek. Haftanın 5 günü açık olan Halı-kilim kurslarına katılan 1’i erkek 18 kursiyer, el işi göz nuru halı ve kilimlerini 20 gün sonra sergileyecek olmanın heyecanı içerisindeler.

Atalarından kalan Kaya Halısı, eski Fethiye Halısı gibi halı ve kilimleri dokuyan kursiyerlerin yanı sıra modern halı ve kilim dokuyan kursiyerlerde bu kursa geliyor. Atalarından kalan mirası gelecek kuşaklara aktarmak ve bu geleneği yaşatmak istediklerini söyleyen kursiyerler, herkesin halı ve kilim dokuma kursuna katılmasını tavsiye ettiler.

Kursiyerlerden Seyhan Özaslan, “Yöresel sanatlarımızdan Kaya Halısını dokuyorum. Bu halı babamdan bana kalan mirastı. Babama da babasından kalmış. Babamdan bana kalan halı çok yıprandığı için aynı örneği çıkardım. Şimdi onu dokuyorum. Güzel bir hobi. İlgilenen herkese tavsiye ediyorum” dedi.

Kursun tek erkek kursiyeri olan Aytekin Yiğit, “Kendim bileklik örüyordum. İplerle uğraşmayı seviyorum. Bu sene buraya gelerek kursa başladım. Kaya halısı dokuyorum ve bitmek üzere. Gayet zevkli bir ortam var. Halı dokumanın tabi ki zorlukları var ama öğrendikten sonra gayet güzel giden bir hobi benim için. Sabır ve dikkat gerektiriyor. Meryem hocamız ve diğer kursiyerler çok yardımcı oluyor. Hep birlikte güzel ürünler çıkartıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kursiyerlerden Sultan Güler, “Halım kilim kursuna bu sene başladım. Çocuklara dokuyorum, onlara miras kalacak. Ben Konya yöresine özgü bir halı örüyorum. Halı ve kilim kursu çok güzel, Burada çok güzel vakit geçiriyoruz. Hangi kursa gitsem diye düşünenlere bu kursa gelmelerini öneriyorum” diye konuştu.

Kursiyer Binnur Telli, “4 senedir halı kilim kursuna geliyorum. Çok zevkli. Burada adeta desarj oluyorsunuz. Ben çini, resim gibi  birçok kursa gittim ama halı dokumanın yeri çok başkaymış onu öğrendim. Boş vakitlerimi hem değerlendiriyorum hem de çocuklarıma miras bırakıyorum” dedi.

Haber/Foto: Gökhan Ayyıldız-Gülyüz Yurdagül Sırt

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi daha iyi görüntülemek için reklam engelleyicinizi kapatın.