Son Dakika

Jandarma Genel Komutanı, Şehit Orgeneral Eşref Bitlis Fethiye’de unutulmadı

Fethiye Belediyesi, “Şehit Eşref Paşamız, Bu millet sizi unutmayacak. Hatırlatacağız” başlığı altında ilçedeki dijital panolarda Eşref Bitlis’i andı. 7 Şubat 1993’te ‘İncirlik Üssü’nden kalkan ABD uçakları, PKK’ya yardım dağıtıyor’ diyen Eşref Bitlis, 17 Şubat 1993’te Beechcraft B200 King Air tipi uçağın henüz aydınlanamayan nedenlerle düşmesi sonucu şehit olmuştu.  Türk halkının hafızalarından silinmeyen bu olay sonrası Fethiye Belediyesi her yıl olduğu gibi Şehit Orgeneral Eşref Bitlis’i unutmayarak ilçedeki ve belediye içerisindeki dijital panolarda yer verdi. Ülkemizdeki bu gibi önemli ve altı çizilmesi gereken konulardaki hassasiyeti ile bilinen Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı Barış Manço, Cem Karaca, Abdi İpekçi, Rauf Denktaş, Adnan Kahveci, Eşref Bitlis, Muhsin Yazıcıoğlu, Gün Sazak, Recep Yazıcıoğlu, Mehmet Akif Ersoy gibi isimleri ölüm yıldönümlerinde anıyor.

Eşref Bitlis Kimdir?

Bir yıl Kara Harp Akademisi’nde başöğretmen olarak görev yaptı. 1974’te Kıbrıs Harekâtı sırasında Albay rütbesiyle Kıbrıs Türk Alayı komutanlığına atandı. Bu alayın komutanlığını yaparken Kıbrıs Yunan Alayı imha edildi. 1978’de tuğgeneralliğe yükseldi ve Bolu Komando Tugay Komutanlığına getirildi. 1982’de tümgeneralliğe yükseldi ve Kıbrıs 28. Tümen Komutanı oldu. 1986’da korgeneralliğe yükseldi. 1988’de Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı oldu. 1990’da orgeneralliğe yükseldi ve Jandarma Genel Komutanlığı’na atandı. Bitlis, bölgede konuşlanmış durumda bulunan Çekiç Güç Kuvvetlerinin Türkiye’den ayrılması gerektiğini açıklıyor ve ABD’nin Kuzey Irak’da oluşturmaya çalıştığı Kürt Devleti’nin Türkiye’nin zararına olduğunu söylüyordu. Bu nedenle Amerika Birleşik Devletleri büyükelçiliği tarafından birkaç defa hükümete şikâyet edildiği iddia edildi. 17 Aralık 1992’de Çekiç Güç’e bağlı Amerikan savaş uçakları, kendilerine bildirildiği halde Irak’ın Selahattin kentine gitmekte olan Bitlis’in helikopterine taciz uçuşu yaptı ve helikopteri inişe zorladı. Komutanlığı döneminde JİTEM’in kurularak yargısız infazların yapılmasına ve itirafçılarla birlikte silah ve uyuşturucu kaçakçılığı yapılmasına karşı çıktığı da basına yansımıştır.

7 Şubat 1993’te ‘İncirlik Üssü’nden kalkan ABD uçakları, PKK’ya yardım dağıtıyor.’ Diyen Eşref Bitlis, 17 Şubat 1993’te Beechcraft B200 King Air tipi uçağın henüz aydınlanamayan nedenlerle düşmesi sonucu öldü.(FG)

eşref bitlis unutulmadı (3)_640x427 eşref bitlis unutulmadı (1)_640x427 eşref bitlis unutulmadı (2)_640x427

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi daha iyi görüntülemek için reklam engelleyicinizi kapatın.