Son Dakika

Mesleki Yeterlilik Sınavının Beşincisi Yapıldı

Mesleki Yeterlilik Sınavının Beşincisi Yapıldı

FTSO tarafından yürütülen mesleki yeterlilik sınavları 7-8 Nisan tarihlerinde Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde yapıldı.  Sadece ahşap kalıpçı alanında açılan mesleki yeterlilik sınavına 12 yeni aday olmak üzere toplam 28 aday katıldı.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen mesleki yeterlilik sınavlarının beşincisi 7-8 Nisan 2017 tarihlerinde yapıldı. sınava ilk kez giren 12 aday bulunurken daha önce yapılan sınavlarda başarısız olan ve tekrar sınava katılma hakkı bulunan 16 aday da sınava katıldı. Yazılı ve uygulamalı olarak iki alanda gerçekleşen sınavın yazılı kısmı Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Likya Salonunda yapıldı. Sınavın uygulama kısmı ise Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde yapıldı. Sınav iki gün sürdü.

Tehlikeli ve çok tehlikeli meslek gruplarında çalışan kişilerin mesleklerini Mesleki Yeterlilik Kurumu onaylı sertifikalarla belgelendirilmesi gerekiyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından kurulan MEYBEM A.Ş.’nin tehlikeli ve çok tehlikeli meslek grubunda yer alan 48 meslekten 18’ine belgelendirme hizmeti verme hakkı bulunuyor. İlçemizde bu hizmet MEYBEM A.Ş. Adına Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülüyor.

Mesleğini Belgelendirmek İsteyenler FTSO’ya Başvuru Yapacak

5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yapılan değişiklikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenecek tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların ve çalışmak isteyenlerin mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunlu hale gelmiştir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan 2015/1 sayılı Tebliğ ekinde yer alan 40 meslekte ve 2016/1sayılı Tebliğ ekinde yer alan 8 meslekte (Mesleki Yeterlilik Belgesi Gerektiren Meslekler)  mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale geldi. Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde “Mesleki Yeterlilik Belgesi” olmayan kişilerin çalıştırılması halinde ise idari para cezası uygulanacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğde belirtilen 48 meslekte, sınav ücretleri İşsizlik Sigortası Fonundan sağlanacak.

Sınavlar, TOBB – MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri tarafından gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda Teorik ve Mülakat sınavları Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasında; Performans sınavları ise saha ortamında (okul, atölye, fabrika, şantiye vb.) düzenlenecektir.

TOBB-MEYBEM tarafından sınav ve belgelendirme hizmeti verilen alanlar şunlar;

İnşaat Grubu;Ahşap Kalıpçı Seviye 3, Betonarme Demircisi Seviye 3, Betoncu Seviye 3, Duvarcı Seviye 3, İskele Kurulum Elemanı Seviye 3, Sıvacı Seviye 3,Seramik Karo Kaplamacısı Seviye 3, Isı Yalıtımcısı Seviye 3, Panel Kalıpçı Seviye 3, Düz İnşaat İşçisi Seviye 2

Asansör Grubu;Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 3, Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 4

Metal Grubu;Metal Sac İşlemeci Seviye 3, Metal Sac İşlemeci Seviye 4, Çelik Kaynakçısı Seviye 3

Makine Grubu;CNC Programcısı Seviye 4, CNC Programcısı Seviye 5, Makine Bakımcı Seviye 3, Makine Bakımcı Seviye 4

Özellikle inşaatlarda iş kazalarının yoğun olarak yaşandığı grup olan düz, vasıfsız işçi (İnşaat İşçisi Seviye 2) Mesleki Yeterlilik Belgesi Türkiye’de ilk olarak TOBB – MEYBEM tarafından Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası kanalıyla verilecek.

Ankara’da TOBB İkiz Kuleler içerisinde ofisi bulunan TOBB-MEYBEM’e başvurular Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası üzerinden alınacaktır. Ayrıntılı bilgi için Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile iletişime geçebilirsiniz. www.meybem.com.tr adresi üzerinden bireysel veya kurumsal olarak başvuru yapılabilmektedir.

Haber/Foto Hakan Çelikdemir

Mesleki Yeterlilik Sınavının Beşincisi Yapıldı (1)_640x480 Mesleki Yeterlilik Sınavının Beşincisi Yapıldı (2)_640x425 Mesleki Yeterlilik Sınavının Beşincisi Yapıldı (3)_640x425 Mesleki Yeterlilik Sınavının Beşincisi Yapıldı (4)_640x480

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi daha iyi görüntülemek için reklam engelleyicinizi kapatın.