KültürMuğlaSon Dakika

Yörükler Seki Çayırında buluştu

Yörükler Seki Çayırında buluştu

Seydikemer ve Fethiye Yörük Türkmen Dernekleri işbirliği ile gerçekleştirilen Üç Telli Cura Festivali, Seydikemer Belediyesi’nin de katkılarıyla Seki Çayırı’nda yapıldı. İki gün devam eden Uluslar arası Kültür Şenliği’nde ilk gün Üç Telli ve Cura ustaları hünerlerini sergiledi. İki gün boyunca yapılan şenlikler de bu hafta sonu da yağlı pehlivan güreşleri yapılacak.

Seydikemer Yörük Türkmen Derneği Başkanı İsmail Uzunoğlu, Fethiye Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ramazan Kıvrak ve Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz’ün katkılarıyla gerçekleşen Uluslararası Yörük Kültür Şenliği’ne Türkiye’nin dört bir yanından Yörük dernekleri başkan ve üyeleri ile Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, CHP Muğla Milletvekilleri Nurettin Demir, Ömer Süha Aldan, Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz, STK başkan ve yöneticileri katıldı. Seki Mahallesi’ndeki kültür Şenliği’nde ilk gün Üç Telli ve Cura Festivali yapıldı. Yörük çadırlarının kurulduğu Kültür Şenliği’nde bakır kap kalaylamadan çan yapımına, keçe kilim yapımından, desti yapımı, tulukta ayran yaymaya kadar el sanatları da sergilendi.

Türkiye’nin cura ve sipsi ustaları birbirinden güzel ezgileri seslendirirken, adeta kendilerinden geçtiler. Fethiye ve Seydikemer Yörük Türkmen Derneklerinin düzenlediği etkinliğe Muğla, Denizli, Aydın, Antalya, Burdur, İzmir illerinden 20 üç telli bağlama ve cura ustası katılırken, sanatçılar üç telli bağlama ve cura çalıp türkü söyledi. Festivale katılan bazı vatandaşlar yöresel kıyafetler giyerek şölen alanına geldi. Bazı vatandaşlar ise çalgılar eşliğinde oynadı. Festival alanına kurulan kıl çadırlarda Yörüklerin kullandığı el ve iş aletlerine vatandaşların ilgisi yoğun oldu.

Seydikemer Yörük Türkmen Derneği Başkanı İsmail Uzunoğlu “Bu müzik aletine üç telli bağlama adı verilmiştir. Bunun dört tellisine de cura adı verilmiştir. Üç telli ve cura kültürünün kaybolmaya yüz tuttuğunu, bu çalgıları çalan yaklaşık 20 kişinin kaldı. Genç nesil bu kültürü devam ettirmiyor. Bu müzik aletlerini çalanları festivalimize davet ettik. Kültürümüz ölmesin istiyoruz. Bizim ata çalgımız sürsün diye bu festivali düzenledik. Şeklinde konuşurken, Fethiye Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ramazan Kıvrak ise Türkiye’de ilk kez üç telli ve cura festivali düzenlediğini söyledi. Festivalin türküler eşliğinde coşkulu bir şekilde gerçekleştiğini dile getiren Kıvrak; saz, cura, sipsi, kaval, kemençe, tırnak kemane gibi ata mirası çalgıların okullarda öğretilmesini istedi.  Yörük Kültür şöleninin ikinci gününe yine yoğun ilgi oldu. Seydikemer ve Fethiye’nin yanı sıra komşu il ve ilçelerden çok sayıda vatandaş katıldı. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, CHP Muğla Milletvekilleri Nurettin Demir, Ömer Süha Aldan ve Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz ile birlikte STK Başkan ve üyeleri Yörük Türkmen derneklerinin Genel Başkanları; Yörük göçü ve kortejinde yer aldılar. Seki çayırında başlayan Yörük göçü sırasında renkli görüntüler oluştu. Yörük kıyafetleri içindeki 7’den 70’e çok sayıda vatandaş zaman zaman davul zurna eşliğinde oynayıp yaklaşık 1,5 kilometre yol kat etti. Binek hayvanlarının da yer aldığı şenlik sırasında ilginç görüntüler oluştu.  Yörük Türkmen şöleninde Ali Tunç, Arzu Gök, Şemsi Gül Jakupova, Adem Kazan, Gulira Kasımova, Zeynep İlhan konserlerinin yanı sıra atlı ok gösterileri, semah gösterileri, bayrak karşılama ve Yörük Ali belgeseli galası gerçekleştirildi.

Uluslararası Yörük Kültür Şenliği’ne Türkiye Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Türk Boyları Konfederasyonu Genel Başkanı Durhasan Koca, Oğuz Boyları Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Özer, Ertuğrul Gazi Konfederasyonu Genel Başkanı Niyazi Çapa, Dünya Türkmenler Birliği Genel Başkanı İsmail Demirdüzen, YÖR-TÜRK Genel Başkanı Mustafa Tombuloğlu, Dünya Yörük Türkmenler Birliği Konfederasyonu Başkanı Mustafa Kuş, Toroslar Federasyon Başkanı Mustafa Küçükyaman’ın yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından Yörük Türkmen Dernekleri katıldılar.

Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz; ”Öz kültürümüzü yaşatmak için Yörük kültür şölenlerini derneklerimiz ile birlikte yapmaya devam edeceğiz. Öz benliğimiz olan gelenek ve göreneklerimizi milletimizin isteği doğrultusunda uluslar arası şekilde planlı ve programlı biçimde devam ettireceğiz. Emek veren ve katılan tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. Öte yandan Atlet Erol Dolu tarafından Seydikemer ilçe merkezinden alınan Türk bayrağı Seki Çayırı’nda İsmail Uzunoğlu’na teslim edildi. Yaklaşık 55 km koşarak bayrağı taşıyan Atlet Erol Dolu törenle karşılandı.

Haber / Foto:Erkan İLİK

 

seki yörük şöleni (1)_640x480

 

seki yörük şöleni (8)_640x427

seki yörük şöleni (17)_640x360

seki yörük şöleni (22)_480x480

seki yörük şöleni (31)_640x427

seki yörük şöleni (36)_640x360

seki yörük şöleni (39)_640x360

seki yörük şöleni (40)_640x400

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi daha iyi görüntülemek için reklam engelleyicinizi kapatın.