Son Dakika

Köy Enstitüleri Üyeleri Kuruluş Yıl Dönümünü Törenle Kutladı

Köy Enstitüleri Üyeleri Kuruluş Yıl Dönümünü Törenle Kutladı

Köy Enstitüleri’nin 77. kuruluş yıldönümü, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) Fethiye Şubesi’nin düzenlediği törenle kutlandı

Fethiye Cumhuriyet Meydanı’nda tamamen Türkiye’ye özgü olan Köy Enstitüleri eğitim projesinin 77. kuruluş yıldönümü kutlandı. Törene Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, CHP Fethiye İlçe Başkanı Ali Özgür Kullukçu, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Başkanı Hasan Gürhan, Cumhuriyet Kadınları Derneği Fethiye Şube Başkanı Ebru Oğuzhan Yeter ve emekli öğretmenler katıldı.

Törende konuşma yapan emekli öğretmen Ramazan Söğüt, Köy Enstitüleri’nin öneminden bahsetti.

Köy Enstitüleri’nin Anadolu’nun okulsuz ve öğretmensiz olduğu gerçeği gözönüne alınarak, dönemin cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün himayesinde, Millî Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel tarafından İsmail Hakkı Tonguç’un çabalarıyla köylerden ilkokul mezunu zeki çocukların bu okullarda yetiştirildikten sonra yeniden köylere giderek öğretmen olarak çalışmaları düşüncesiyle kurulduklarını belirten Söğüt: “Köy Enstitüleri Anadolu aydınlanmasıydı, Atatürk ilkelerini anlamayabilmekti. Köy ağaları, devrim karşıtları bu Anadolu aydınlanmasından korktular ve Köy Enstitülerini kapattılar” diye konuştu.

Tören Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan’da bir konuşma yaptı. Aldan, eğitimin öneminden bahsederek; “Türkiye’deki tabloya baktığımızda ‘Ah keşke Köy Enstitüleri kapanmasaydı’ dediğimiz çok olmuştur. Türkiye’nin daha aydınlık bir dünyaya açılmasında önemli bir yere sahip olan Köy Enstitüleri gericiler tarafından, Türkiye’nin ilerlemesini istemeyen insanlar tarafından engellendi. Eğitimin ne kadar gerekli olduğunu günümüzde bir kez daha görüyoruz. Bu konuda en büyük ihtiyacımız yurdunu seven, gençleri seven öğretmenler. Onlara hala çok şey borçluyuz, onlara hala çok ihtiyacımız var. Norveç’te en yüksek maaş alanlar öğretmenlerdir. Çok önem verili çünkü yeni bir gençlik yaratılacak, o gençlik o ülkeyi yönetecek. O anlamda öğretmenlere çok büyük bir değer verilir ama ülkemizde ne yazık ki öyle değil. Yıllardır itilip kakılırlar. Özgür düşünceyi hazmedemeyenler tarafından sürekli baskı altında tutulurlar, sürgünlere alışmışlardır. Ama özveriyle de görevlerini yapmayı sürdürürler” diye konuştu.

Haber/Foto Hakan Aykırı

IMG_2191_640x427 IMG_2194_640x427 IMG_2195_640x427 IMG_2198_640x427 IMG_2200_640x427 IMG_2201_640x427 IMG_2202_640x427 IMG_2203_640x427 IMG_2204_640x427 IMG_2207_640x427

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi daha iyi görüntülemek için reklam engelleyicinizi kapatın.