Son Dakika

AVUKATLAR FETHİYEDE GÜNLERİNİ KUTLADILAR

AVUKATLAR FETHİYEDE GÜNLERİNİ KUTLADILAR

Muğla Barosu Fethiye Temsilcisi Avukat Fatih Taşer, “Biz Avukatlar, adaleti yerine getirme faaliyeti olan iddia, savunma  ve karar üçlü yapısı üzerine kurulmuş bulunan yargı faaliyetinde, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı temsil ediyoruz.Savunmanın olmadığı ya da bağımsız olmadığı bir yerde gerçek anlamda adaletten söz edebilmek mümkün değildir”  dedi.

5 Nisan avukatlar gününde Fethiye’deki Avukatlar da Atatürk anıtına çelenk sunup saygı duruşunda bulundular. Muğla barosuna kayıtlı Fethiye’deki avukatlar 5 Nisan Avukatlar günü nedeniyle Atatürk anıtı önünde saygı duruşunda bulunup çelenk sunduktan sonra Baro temsilcisi Avukat Fatih Taşer, tarafından basın açıklaması yapıldı.

Sözlerine Gebze’de öldürülen Ersin Arslan ve Manisa da Cumartesi günü  intihar eden 26 yaşındaki gen Avukat Muhammed Halil Yavuz’u yad ederek sözlerine başlayan Taşer,” Hakları savunurken hukukun üstünlüğüne güvenerek yılmadan yola devam biz avukatlar sırf mesleğimizi icra ediyoruz diye hedef alındık çıktığımız bu yolda hakarete uğradık, dövüldük, sövüldük,  öldürüldük, haince katledildik. Her bir meslektaşımızı kaybettiğimizde, ağır kayıplar verdiğimizde söyledik avukat savunmanın en kutsal yapı taşıdır,  bizler korunmalıyız dinletemedik sesimizi duyuramadık daha ne kadar haykırmalıyız.Biz avukatlara yönelik her saldırıdan sonra söyledik yılmadan söylemeye de devam edeceğiz.Avukat yargı mekanizmasının saç ayağıdır.Biz Avukatlar, adaleti yerine getirme faaliyeti olan iddia, savunma  ve karar üçlü yapısı üzerine kurulmuş bulunan yargı faaliyetinde, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı temsil ediyoruz.Savunmanın olmadığı ya da bağımsız olmadığı bir yerde gerçek anlamda adaletten söz edebilmek mümkün değildir. Avukatların tam bir özgürlük ve bağımsızlık için de mesleğini icra edemediği, yargılama faaliyetine katılamadığı bir ortamda bağımsız ve tarafsız yargıdan da adil bir yargılamadan da söz edilemez.Anayasanın 2’nci maddesinde, Türkiye Cumhuriyetinin demokratik, laik ve sosyal bir devlet olması yanında “hukuk devleti” olduğu da açıkça belirtilmiştir. Hukuk devleti, bireyi esas alan, faaliyetlerinde hukuk kurallarına bağlı, denetlenebilen, hak ve özgürlükleri güvence altına alan, vatandaşlarına hukuk güvenliğini sağlayan, yargılamada keyfiliği engelleyen ve kendisini hukukla sınırlayan devlettir. Hukuk devleti, hukuku olan devletten daha ileri bir anlam ifade etmektedir.Temel hak ve özgürlükleri güvence altına alacak, yasama ve yürütme erkinin eylem ve işlemlerini hukuka uygunluğu bakımından denetleyecek olan erk, Yargıdır. O nedenle yargının bağımsız ve tarafsız olması gerekir. Bağımsızlık yargı için bir ayrıcalık değil, hukuk devletinin gereğidir” ifadelerinde bulundu.

Karamsarlığa kapılmadan hukuk devletine olan inançları ile görevlerine en iyi şekilde devam edeceklerini belirten Taşer, “5 Nisan Avukatlar Günü özelinde mesleğimizi, sorunlarımızı konuşmamız ve bunlara çözüm önerilerini dillendirmemiz gerekirdi belki de ama, ülkemiz hukuk devleti olmaktan çıkacaksa, o ülkede zaten avukat olmanın bir anlamı olmayacağı gibi, demokrasiye inanmış bir yurttaş olarak ta mutlu olmaktan bahsedilmesi mümkün olmayacaktır.

Bu nedenle mesleki sorunlarımızı hukuk devleti olmaktan uzaklaşmayla doğacak sorundan daha önemli ve özel görmüyoruz. Ülkemiz hukuk devleti olmayı gerçekten içselleştirdiği gün, zaten biz avukatlardın da sorunları sona ermiş olacaktır.Yıllardır bedeli ne olursa olsun doğru bildiğimizi savunmaktan vazgeçmemenin haklı gururu ve azmiyle cübbelerimizi onurla ve hiç kimsenin önünde iliklemeden sırtımızda taşıyoruz. ve taşımaya da devam edeceğiz…Şerefle taşıdığımız bu cübbenin altında emek var, mücadele var, onur var,  adalet var ve hukukun üstünlüğüne olan inanç vardır.  Karamsarlığa kapılmadan hukuk devletine olan inancımızla , yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığının, özgür savunmanın ve adil yargılanma hakkının tartışma konusu olmadığı, herkesin eşit olarak hukuk güvenliğinden yararlandığı, adaletli günlere ulaşacağımız inancı ile; bu gün bir kez daha yineleyerek

Büyük Atatürk’ün kurduğu tam bağımsız Türkiye Cumhuriyetinde Cumhuriyetin temel ilkelerine laik sosyal hukuk devletine yargı bağımsızlığına evrensel hukuk kurallarına temel hak ve özgürlüklere olan inancımızla hukuk mücadelemize devam edeceğiz.Birey hak ve özgürlüklerinin savunulmasında, hakların korunmasında, hukukun üstünlüğünün var olmasında, yılmadan çaba gösteren; demokratik, laik, sosyal ve hukuk devletinin devamının güvencesi olan tüm meslektaşlarımın 5 Nisan Avukatlar gününü kutlarım.

Sözlerime son verirken;

Tükiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacaktır…Avukat savunmanın,savunma adaletin,adalet devletin temelidir.Üstünlerin hukukunun değil, hukukun üstünlüğünün egemen olduğu, ülkemizin barış ve huzura kavuştuğu, yargıya olan güvenin tekrar sağlandığı, mesleğe olan inancın ve güvenin arttığı günlere ulaşmak umuduyla, tüm meslektaşlarımın 5 Nisan Avukatlar Gününü gönülden kutluyorum” dedi. Haber-Foto/Hakan AYKIRI

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi daha iyi görüntülemek için reklam engelleyicinizi kapatın.