MuğlaSon DakikaVideo

Kuşların Uğrak Yeri Fethiye

13 yıl önce kuşların yoğun olması nedeniyle doğal koruma alanı olarak ilan edilen Fethiye’nin Çalış Plajı’ndaki kuş cenneti bugünlerde yüksek göl ve nehirlerdeki kar ve soğuktan kaçarak gelen kuşları misafir ediyor. Geniş bir alandaki sazlıklar da konaklayan kuşlar arasında çeşitli balıkçıllar ile ördek türleri bulunuyor. Fethiye’de Özel Çevre Koruma Kurulu tarafından tam 13 yıl önce Fethiye Belediyesi’nin de teklifiyle doğal koruma alanı olarak ilan edilen Çalış Plajı’ndaki kuş cenneti yüksek dağlardaki göl ve nehirlere kar yağması nedeniyle buralardaki kuşların uğrak mekanı oldu. Başta çeşitli su kuşları olmak üzere akbalıkçıldan- sığırbalıkçılar, ördek türlerinden-patka kuşlarına kadar değişik kuşlar kar ve soğuktan korunmak için yüksek tepelerdeki göl ve nehirlerden uzaklaşıp, Çalış Plajı’ndaki kuş cennetine geldiler. Çok geniş bir alandaki kuş cennetinde çulluklardan- yağmur kuşlarına, taş çevirenden-yalıçapkınına, sakarmekelerden-az sayıdaki flamingolara kadar pek çok kuş konaklarken, kuş cennetinde yapılan bir çalışmada 222 tür kuşun barındığı ifade edildi.

Göçmen Kuşların Uğrak Yeri

Çevre beratı sahibi gönüllü çevreci Ali İhsan Emre, “2003 yılında doğal koruma alanı olarak korunması gereken yerler içine alınan kuş cennetinde 222 tür kuş bulunuyor. Bu yerin kuşlar açısından önemini yaklaşık 25 yıl önce İngiliz Kraliyet Kuşları Koruma Derneği üyeleri belirlemişti. Daha sonra İngiliz uyruklu Pull Hope ile birlikte uzun süreli çalışma yaptık. 222 tür kuş belirledik. 2003 yılında da korunması gereken alan olarak tespit edildi. Şu anda kuş cenneti doğal parkı olan bu bölgeye yüksek göl ve nehirlerden kuşlar gelmektedir. Kar yağdığı ve don olduğu için kuşlar göl ve nehirlerinden buraya gelmektedir. Daha çok balıkçıl çeşitleri, su kuşları, çulluklar, yağmur kuşları, taş çeviren, yalı çapkını ve sakarmekeler bulunuyor. Eskiden çok sayıda flamingo da gelirdi. Ancak çevredeki gürültü kirliliği ve denizin kirliliğinden dolayı tek tük flamingo geliyor” ifadelerini kullandı.

Artan Gürültü Kirliliği Önlenmeli

Emre, “Bölgede yer alan bir restorantın düğün yapıp, zaman zaman havai fişekler atması ayrıca çevredeki diğer gürültü kirlilikleri ve kara ile denizin kirliliği mamun tutmak isteyen kişilerin bu yerleri mekan tutması kuş cennetinin olumsuzlukları olarak öne çıkıyor. Çevrede artan gürültü kirliliğinin önlenmesi gerekir. Ayrıca kuş cenneti içinde balık tutmada yarayan mamun ve teke aranması kuşları ürkütüp, kaçırıyor. Özellikle göçmen kuşlarını rahatsız ediyor. Oysa burada tespit edilen 222 tür kuş vardır. Önemli bir zenginliktir. Turizmin çeşitliliği açısından bu zenginliğimizi çevreyi kirleterek yok ediyoruz. Bunun için tedbirler alınmalıdır” dedi.

Haber/Foto Zeynep Olca

dsc_5830_640x428 dsc_5862_640x428 img_1325_640x427

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi daha iyi görüntülemek için reklam engelleyicinizi kapatın.