Son Dakika

ACENTELER YENİ DÜZENLEMELER HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

ACENTELER YENİ DÜZENLEMELER HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası üyesi sigorta acentesi yetkilileri ile bir araya geldi. Toplantıda SAİK çalışmaları, yönetmelikteki değişiklikler ve sektörün sorunları görüşüldü.

Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Yönetimi, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meclis Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıda Sigorta Acenteleri Yönetmeliğindeki değişiklikler hakkında bilgi verdi.. 18 Mart Perşembe günü, FTSO’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, SAİK Başkanı Hüseyin Kasap, Başkan Yardımcısı Süleyman Özer tarafından sigorta acentelerini ilgilendiren mevzuata ve acentelerin sorunlarına ilişkin sunumlar yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan yaptı. Arıcan konuşmasının başında Ankara’da meydana gelen bombalı saldırıca hayatını kaybedenleri andı. Arıcan, konuşmasının başında Çanakkale zaferinin 101. yılını kutladı. Arıcan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Sigortacılık, ülkemizde özellikle son yıllarda yaşanan birçok kaza ve felaketler nedeniyle önemi daha iyi anlaşılan bir sektör haline gelmiştir.Sektördeki  bu gelişime paralel olarak, sigorta mevzuatında TOBB’un önderliğinde yapılan  yasal düzenlemeler hayata geçmiştir. Bu düzenlemeler elbette başlangıçta bazı sorunları beraberinde getirse de  sektörü düzenlemiş ve bugün hak ettiği noktaya taşımıştır. Sigortacılık mevzuatı sektörün bel kemiği olarak gördüğüm başta acenteler olmak üzere tüm sektör aktörlerine umut vermiştir. Ancak  geride bıraktığımız son 1 yıl içerisinde özellikle trafik sigortalarındaki yüksek prim uygulaması tüketiciler ve acenteler açısından olumsuz sonuçlar doğurmuştur.  Basından takip ettiğimiz kadarıyla sigorta taleplerinin azalmasına  sebep olmuştur.”

Arıcan, konuşmasına şöyle devam etti: “İlçemizde acente adı altında faaliyet gösteren ve her biri KOBİ olmaları nedeniyle şahsımın ve odamızın çok önem verdiği acentelerin sektörel sıkıntılarını aşmak üzere çeşitli toplantılar yaptık. Bu bağlamda TOBB nezdinde kurulmuş Sigorta Acenteleri İcra Komitesi başkanının ve ekibinin bugün ilçemizi ziyaret etmeleri ve ilçemiz acenteleriyle istişare ve bilgilendirme toplantısı yapmaları  beni çok memnun etmiştir. Ülkemiz ekonomisinde gerek reel sektörde gerekse de sigortacılık gibi finans sektöründe yaşanan tüm zorlukların üstesinden yine kendi iç dinamiklerimizle çıkabiliriz. Bunun da en önemli  koşulu bugün olduğu gibi bizzat sorunları birinci ağızlardan dinleyip çözümüne yönelik çalışmalar yapmaktan geçer. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası  başkanı olarak bu ve buna benzer toplantılardan umutlu olduğumu bilmenizi isterim. Şahsım ve odamız adına acentelerimizin her zaman yanındayız.

Sözlerime burada son verirken toplantımızın   sektörümüze  ve ülkemiz ekonomisine hayırlı sonuçlar getirmesini dilerim. Ayrıca bu toplantının düzenlenmesi konusunda çok gayret eden, emeği geçen Sigorta Acentesi İl delegesi arkadaşım Halit Saraç’a hepinizin huzurunda özel olarak teşekkür eder, katılımlarınızdan dolayı sizlere  şükranlarımı sunarım.”

Başkan Arıcan’ın konuşmasının ardından SAİK Başkan Yardımcı Süleyman Özer kürsüye gelerek sektör temsilcilerine bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda sigorta  acenteleri yönetmeliğindeki son değişikliklere değinen Özer, sektöre ilişkin ‘Önceki yıllarda işleyişler nasıldı, değişikliklerle gelen işleyiş nasıl?’ sorularını karşılaştırmalı olarak yanıtladı. Bir personelin birden fazla acentede çalışması kolaylığının kalktığını ifade eden Özer, yönetmelikteki bu düzenlemeden sonra bir mekanda birden fazla acentenin çalışamayacağını ifade etti. Özer, müsteşarlığı bildirilen mali tablo yükümlülüğünün kalktığının bunun yerine bildirimlerin ticaret odalarına yapılacağını ve onaylama işleminin de TOBB tarafından yapılacağını ifade etti. Özer, acenteların bilgi güncellemelerini daha kolay ve çabuk yapabilmeleri için bir yazılım üzerinde çalıştıklarını belirtti. Özer, acentelerin şifreli giriş yapacağı sistemde işlemlerin acenteler tarafından; onay işleminin ise TOBB tarafından yapılacağını kaydetti. 16 Temmuzda uygulanmaya başlanacak yeni düzenlemede personel usul ve esaslarının SAİK’e bırakıldığını belirten Süleyman Özer, personel kimlik kartı uygulamasının da kalktığını kaydetti. Özer sözleşmelerin 16 Temmuz 2016 tarihine kadar yönetmeliğe uygun hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Özer, TOBB’un bu konuda örnek bir sözleşme hazırladığını kaydetti ve sözleşmeye TOBB’un web sitesinden ulaşılabileceğini söyledi. Başkan Yardımcısı Özer’in ardından kürsüye gelen SAİK Başkanı Hüseyin Kasap ise, İcra Komitesinin görevlerine değindi. Başkan Kasap, göreve geldikleri günden bugüne gerçekleştirdikleri çalışma ve getirdikleri yeniliklere ilişkin olarak da sektör temsilcilerine bilgi verdi.Haber/Foto Zeynep Olca

 

2016_03_18_SAİK_SİGORTACILARI_BİLGİLENDİRME_TOPLANTISI (1) 2016_03_18_SAİK_SİGORTACILARI_BİLGİLENDİRME_TOPLANTISI (2) 2016_03_18_SAİK_SİGORTACILARI_BİLGİLENDİRME_TOPLANTISI (3) 2016_03_18_SAİK_SİGORTACILARI_BİLGİLENDİRME_TOPLANTISI (4) 2016_03_18_SAİK_SİGORTACILARI_BİLGİLENDİRME_TOPLANTISI (5)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi daha iyi görüntülemek için reklam engelleyicinizi kapatın.