GenelKültürMuğlaSon Dakika

Yörük Türkmen Çalıştayı Başlıyor

Yörük Türkmen Çalıştayı Antalya’da Başlıyor.

Antalya’da bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirilecek olan Yörük Türkmen Çalıştayı 8 Şubat Perşembe akşamı başlıyor. Yörük Türkmen Çalıştayına AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı Ali Boğa’nın yanı sıra Fethiye ve Seydikemer’den de Yörük Türkmen Dernekleri katılacak.

Muratpaşa Belediyesi’nin Akdeniz Üniversitesi Yörük Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi (YÖRKAM), Antalya Yörükler Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği işbirliği, Kepez ve Döşemealtı Belediyeleri’nin katkılarıyla bu yıl 3’üncüsünü gerçekleştireceği Antalya Yörük Türkmen Çalıştayı 8 Şubat Perşembe akşamı başlıyor.

Adalya Elite Lara Otel’de gerçekleştirilecek çalıştayda akademisyenlerin katıldığı 6 oturum ve 3 birleşim halinde gerçekleştirecek dernekler oturumu düzenlenecek. Çalıştaya aralarında Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Türk Dil Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun’un da yer aldığı 28 akademisyen, araştırmacı ve yazar konuşmacı olarak katılacak. Çalıştayda, cumartesi ve pazar günü üç ayrı birleşimde dernekler oturumu gerçekleştirilecek. Çalıştaya yurt içinden 320 Yörük Türkmen derneğinin temsilcileri katılacak. Ayrıca Afganistan, Türkmeneli, Kerkük, Japonya, Makedonya, Kırgızistan, Gagavuzya ve Macaristan’dan da dernekler çalıştayda olacak. Çalıştay kapsamında ayrıca Aydın Tarih Eğitim Kültür Derneği’nin Milli Mücadele, Kuva-yi Milliye, Atatürk ve Mehmet Akif Ersoy fotoğrafları sergisi, Mustafa Gümüş ve Zeki Oğuz’un ‘Yörük Yaşamı’ fotoğraf sergisi ve Dr. Melek Günbey’in ‘Keçe Sanatı’ sergisi de açılacak. 3’üncü Antalya Yörük Türkmen Çalıştayı, 11 Şubat Pazar saat 12.00’de açıklanacak sonuç bildirgesiyle sona erecek.

Akdeniz Üniversitesi Yörkam Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fatih Uslu çalıştay ile ilgili yaptığı açıklamada; “Yörük kültürü, Türk milli kültürünün en güçlü ögelerinden biri olup, bu kültürün varlığı ve devamı ülkesini seven her Türk evladını heyecanlandırmakta ve gelecekle ilgili kaygıları da minimize etmektedir. Buna karşın devletimize ve milletimize kem gözle bakanlar içinse büyük bir endişe kaynağıdır ve olmaya devam edecektir.

Antalya’da yapılan Çalıştay serilerinin ilki iki yıl önce şubat ayında Antalya Yörükler Derneği ve Antalya Büyük Şehir Belediyesi tarafından Antalya merkezde bir otelde gerçekleşmiştir. İkincisi geçtiğimiz yıl şubat ayında Akdeniz Üniversitesi Yörük Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÖRKAM), Antalya Yörükler Derneği ve Muratpaşa Belediyesi ortaklığında CROWNE PLAZA OTEL’de gerçekleşmiştir. 3. Yörük Türkmen Çalıştayı 8-11 Şubat 2018 tarihinde yine çok ortaklı bir şekilde yapılması planlanmıştır. Bu kapsamda Tarih, Türkoloji, Halkiyat ve Sosyoloji alanları başta olmak üzere birçok alanda alanında önemli konumlara temayüz etmiş seçkin 28 tane öğretim üyesi katılacak olup, bunlar arasında Türk Tarih Kurumu Başkanı ve Türk Dil Kurumu Eski Başkanı ve eski rektörlerimiz de bulunmaktadır.

Bundan yaklaşık 25 sene önce Antalya’da Antalya Yörükler Derneği Başkanı, Abdullah DUMAN’ tarafından yakılan YÖRÜK ATEŞİ gün geçtikçe büyümekte ve daha kurumsal bir noktaya doğru yol almaktadır.

İlk yıllarda sadece Yörük kimdir ve kimler Yörüktür gibi kavramların tartışıldığı ve daha çok Yörük Türkmen Dernekleri şeklinde tezahür eden bu kültür hareketi son yıllarda kongre, çalıştay, panellere konu olmakta ve birçok üniversitede Yörük Türkmen Araştırma ve Uygulama Merkezi kurulmaya başlamıştır. İlk kurulan merkezlerden birisi de çalıştay ortaklarından Akdeniz Üniversitesi Yörük Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÖRKAM)’dır. Bu merkezin kurulmasında büyük destekleri olan AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ SAYIN PROF. DR. MUSTAFA ÜNAL, bu merkezi kurdurarak Türk Milli Kültürüne çok büyük destek sağlamıştır.

Yine Akdeniz Üniversitesi Sağlık Kültür Daire Başkanlığı bünyesinde ve şahsımın danışmanlığında “Türk Dünyası Yörük Türkmen Öğrenci Topluluğu” kısa adıyla ÜNİYÖR, Akdeniz Üniversitesinde bir ilki gerçekleştirilerek kurulmuş oldu. Genç nesillere yönelik bu tür kültür faaliyetleri artmakta ve her geçen gün daha da önem kazanmaktadır.

Yine Antalya’nın en büyük merkez ilçesi konumunda olan ve kültür faaliyetlerine büyük katkı sağlayan MURATPAŞA Belediyesi’nin kıymetli başkanı Av. Ümit UYSAL kültür dairesi ekibine çalıştaya verdikleri önem ve özveri nedeniyle ne kadar teşekkür edilse yine de yetersiz kalacaktır. Ayrıca maddi manevi desteklerini esirgemeyen Kepez Belediyesi ve Döşemealtı Belediyesi’nin kıymetli başkanlarını da destekleri için kutluyoruz.

Son olarak Yörük Türkmenler her dönemde devletimizin yanında yer almış ve yer almaya devam edecektir; bu kapsamda 3. Yörük Türkmen Çalıştayı’nda hala konargöçer hayatı devam ettiren obalardan da temsilcilerin katılacağını hatırlatır, dumanın tütmeye devam edeceğini kamuoyuna saygıyla duyururuz” dedi.

Haber: Erkan İlik

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi daha iyi görüntülemek için reklam engelleyicinizi kapatın.