Son Dakika

Mavi Yolculuk Artık Daha Mavi

Fethiye Deniz Ticaret Odası tarafından Mavi Yolculuk Daha Mavi Projesi kapsamında gerçekleştirilen ihalenin ardından ilgili firma ile protokol imzalandı. Özellikle yaz sezonu döneminde gerçekleştirilen mavi yolculuk ve günü birlik turlar nedeniyle denizin kirlenmemesi için atık toplama teknesini yapacak olan firma yetkilisi ve Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan hazırlanan protokole birlikte imza koydular. İmza sonrası açıklama yapan başkan Şaban Arıkan, “ Denizde 242 km. kıyı şeridi ile Fethiye (Göcek), Dalaman ve Ortaca (Dalyan) ilçelerini kapsayan sorumluluk sahasına sahip İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi gerçekleştireceği proje ile yat turları sırasında, yatlardan çıkan evsel atıkların ve sanayi atıklarının toplanması amacı ile bir atık toplama teknesi faaliyete geçirecektir. Bugün atılacak imza ile inşasına başlanacak tekne ve Mavi Kart Projesini destekleyecek nitelikte olan bu proje kapsamında; Fethiye ve civar koylarında oluşması muhtemel, sıvı atık kaynaklı çevre kirliliğinin minimize edilmesinde, Türkiye’nin en fazla turist çeken yerlerinden biri olan Muğla’da çok daha yüksek standartlarda, doğa dostu bir atık toplama altyapısı oluşturulmasında, yat turizmi gibi katma değeri yüksek bir alanda faaliyet gösteren firmaların hizmet kalitesinin yükselmesinde etkin rol oynayacaktır.

Yat atıklarının boşaltılması ve taşınması için bir atık toplama teknesi yaptırılması, Doğa dostu bir alt yapı hizmeti ile yat atıklarının doğaya vereceği zararın minimize edilmesi, Ülke turizmini besleyen esas kaynak olan doğal güzelliklerin korunması ve deniz taşımacılığında çevre bilinci oluşturulması, Yat turizmi gibi ekonomik çıktısı yüksek bir alternatif turizm çeşidinde, hizmet kalitesine bağlı olarak müşteri memnuniyetinin arttırılması,

Belge alımının gerçekleştirilmesi, Turizm sektörüne yön veren denizcilikte çevre bilinci oluşturulması ve gerçekleştirilecek yeni uygulamanın yaygınlaştırılması için tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilmesi,

Yat turizminde faaliyet gösteren firmalar, gelen yerli ve yabancı turistler, Bölge Halkı, turizm sektöründe faaliyet gösteren tesisler, turizm birlik ve dernekleri, diğer ticaret odaları, Tedarikçi firma, İstihdam edilecek personel faydalanacak. Ülke turizminin en önemli ayaklarından biri olan, katma değeri yüksek Mavi Yolculuklar esnasında, yatlarda meydana gelen atık sorununun çözülmesinde ülkemiz için örnek bir proje gerçekleştirildi.

Yat turları süresince oluşan evsel atıkları ve sanayi atıklarını toplamak ve karasal altyapıya taşımak üzere Fethiye (Göcek), Dalaman ve Ortaca (Dalyan) kapsayan 242 km.lik sahil şeridinde faaliyet gösterecektir.

Her yıl yaz döneminde 11.000 seferin yapıldığı, yaklaşık olarak 154.000 kişinintaşındığı ve Ege denizinin markalaşmış olduğu Mavi Yolculuklarda yatlardan çıkan atıklar toplandı ve doğrudan Doğaya salınmasının önüne geçilecektir. Rotası Fethiye, Dalaman, Ortaca kıyı şeridine uzanan yatların, yolculuk esnasında birikmiş olan atıklarını bırakabilecekleri bir boşaltım mekanizması geliştirilerek, zararlı atıkların nedenolduğukirliliğin önlenmesine katkıda bulunacak ve bu atıkların denizkirliliğine yol açma oranı “0” seviyelerine indirilecektir.”dedi.

İhaleyi Alan Uni Marin Mühendislik yetkilisi tarafından yapılan açıklamada ise, “denizlerimizi korumaya yönelik bu projenin bir parçası olmaktan gurur duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Fethiye’mizin cennet koylarına yıllarca sorunsuz bir şekilde hizmet edecek bir tekne inşa edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Çevreciliğimiz ile mühendisliğimizin harmani ile oluşacak bu tasarımı en kısa zamanda Fethiye koylarıyla buluşturmak için sabırsızlanıyoruz.  Ayrıca böyle bir projenin hayata geçmesi için gösterdikleri ustun gayretten ötürü “İMEAK Deniz ticaret Odası, Fethiye Şubesi’ne ve verdikleri destekten ötürü GEKA’ya minnetlerimi sunuyorum. Uni Marin’e gösterdikleri güvene layık olmaya çalışacağız. Projenin Ülkemiz, bölgemiz ve halkımıza hayırlı olmasını dilerim.”ifadeleri kullandıldı.

Haber / Foto: Erkan ilik

SONY DSC SONY DSC deniz ticaret odası tekne_640x254 deniz ticaret odası tekne2_640x259

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi daha iyi görüntülemek için reklam engelleyicinizi kapatın.