Son Dakika

FTSO’dan “Aziz Sancar” Biyoloji Laboratuarı

FTSO’dan “Aziz Sancar”  Biyoloji Laboratuarı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının eğitime desteği devam ediyor. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının katkısıyla hazırlanan ve Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Aziz Sancar ismi verilen Fethiye Belediye Fen Lisesi Biyoloji Laboratuarının açılışı yoğun ilgi gördü.  Mikroskop bulunmayan Fen Lisesinde Aziz Sancar Biyoloji Laboratuarının faaliyete geçmesinin ardından iki öğrenciye bir mikroskop düşüyor.

Bölgesel kalkınmayı hızlandıran çalışmalarının yanında eğitime verdiği destekle dikkat çeken Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından verilen 20 Bin lira maddi destek ile Fethiye Belediye Fen Lisesi biyoloji laboratuarının ihtiyacı olan tüm malzemeler alınarak yenilendi. Laboratuara Nobel ödüllü bilim insanı Prof.Aziz Sancar ismi verildi. 16 Şubat Salı günü yapılan açılışa Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Meclis Başkanı Osman Çıralı, Yönetim Kurulu Üyeleri Selamettin Yılmaz, Ramazan Angay, Ahmet Gürsu Özdemir, Ömer Eriz,  Fethiye Fen Lisesi Müdürü Mustafa Erdoğan ve öğretmenler katıldı.

Fethiye Belediye Fen Lisesi Müdürü Mustafa Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası yönetimine teşekkür ederek “Geleceğin bilim insanlarının yetişmesine katkı sunan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasına, bu imkânı okulumuza sağladığı için teşekkür ederiz. Laboratuara Nobel Kimya Ödülü alan Türk Bilim İnsanı Aziz Sancar’ın adını verdik. Siz değerli iş adamları sayesinde bilim dünyasında söz sahibi olacak bilim insanları yetiştireceğiz” dedi. Laboratuarın tüm malzemelerinin Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından karşılandığını belirten Mustafa Erdoğan “Okulumuzda bir tane dahi mikroskop yokken, şu anda iki öğrenciye bir mikroskop düşüyor. Deney tüplerinden, sarf malzemelerine, kimya, fizik, biyoloji malzemelerinden diğer teknik ekipmanlara kadar temin edilmesi Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından sağlandı, eğitime verdiğiniz destek için teşekkür ederiz” dedi.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan eğitimin önemine değindiği konuşmasında “Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak bütçemizin el verdiği sürece eğitime her zaman destek olmaya gayret ediyoruz. Özellikle geleceğimiz olan genç nesile yeni imkânlar yaratmak ve var olan imkânlarını iyileştirmek üzere elimizden geldiğince destek veriyoruz. Özelikle gençlerimizin gelişimlerine katkıda bulunmak ve alt yapı eksiklerini tamamlamak hepimizin görevi. Umuyoruz ki Oda Yönetimi olarak hep beraber aldığımız bu karar, çocuklarımız için hayırlı olur. Okul yönetimimize, öğretmenlerimize, Okul Aile Birliğimize ve öğrencilerimize başarılar diliyoruz” dedi.

Fethiye Belediye Fen Lisesi 12-A sınıfı öğrencileri ise “Ülkemizin gururu bilim insanı Aziz Sancar’ın yolundan ilerleyerek bizlerde büyük başarılara imza atmak istiyoruz. Bizlere bu imkânları verdiğiniz için teşekkür ederiz.” dediler.

Okul Aile Birliği Başkanı Selamettin Yılmaz, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasına katkılarından dolayı plaket sundu.

Aziz Sancar Kimdir?

Aziz Sancar 8 Eylül 1946 da Mardin-Savur’da doğmuştur. Mardin’in Savur ilçesinde, orta gelirli okuma yazma bilmeyen bir çiftçi ailesinin sekiz çocuğundan yedincisi olarak dünyaya geldi . İlk eğitimini Mardin’de tamamladı.

1963’te girdiği İstanbul Tıp Fakültesi’ni 1969’da bitirdikten sonra Savur’da iki yıl sağlık ocağında hekimlik yaptı. Daha sonra Dallas’a giderek Dallas Texas Üniversitesi’nde Moleküler Biyoloji dalında doktora yaptı. Yale Üniversitesi’nde DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamlamıştır. Daha sonra DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde çalışmalarını sürdürdü. 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayınladı.

Hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü alan ilk Türk Bilim İnsanı oldu.

Haber / Foto:Erkan İLİK

Aziz Sancar Laboratuvarı _ FTSO (1)_640x480 Aziz Sancar Laboratuvarı _ FTSO (4)_640x480 FTSO’dan “Aziz Sancar”  Biyoloji Laboratuarı  (42)_640x360 FTSO’dan “Aziz Sancar”  Biyoloji Laboratuarı  (49)_640x360 FTSO’dan “Aziz Sancar”  Biyoloji Laboratuarı  (64)_640x360 FTSO’dan “Aziz Sancar”  Biyoloji Laboratuarı  (90)_640x360

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi daha iyi görüntülemek için reklam engelleyicinizi kapatın.