Son Dakika

Gökçe Koyunda Yapılan Çalışmaların Hepsi İzinli

Gökçe Koyunda Yapılan Çalışmaların Hepsi İzinli

Kayaköy Mahallesi halkının geçtiğimiz günlerde yaptığı Gökçe Koyuna inen patika yola “Kaçak betonlaşma” iddiasına yüklenici firma Celebrityand VİP Tourism yönetimi cevap vererek yapılan çalışmaların hepsinin yönergeye uygun ve gerekli izinlerin alınarak yapıldığı açıklandı.

Kayaköy Mahallesi halkının “Biz yıllardan bu yana ev yapmak için bir çivi dahi çakamıyoruz. Sit alanından dolayı izin alamıyoruz. Ama Gökçe koyuna yukarıdan aşağı inmek için betonlar dökülerek teleferik yapılıyor. Bu çalışma kaçaktır” sözleri üzerine koydaki çalışma yapan “Celebrityand VİP Tourism” yöneticileri yazılı basın açıklaması yaparak iddiaların asılsız olduğunu vurguladı. Koyda yapılan her türlü çalışmanın hepsinin yönergeye uygun ve gerekli izinlerin alınarak yapıldığı açıklandı. “Celebrityand VİP Tourism” yetkililerinin yaptığı açıklamaya şöyle;

“Haberde yer alan projenin sahibi şirketimiz, Muğla ili Fethiye ilçesinde 18/03/1994 tarihinde kurulmuş olup, 22 yıldır turizm şirketi olarak Ege ve Akdeniz bölgelerindeki yüzlerce otel ve tesise yabancı uyruklu turist getirerek, hem bu bölge il ve ilçelerinin turizmine hem de ülke ekonomisine çok önemli katkılar sağlamaktadır. Son yıllarda özellikle yaz turizmi için gelen ziyaretçilerin niteliğindeki düşüş ve kişi başı harcamalarındaki azalma sebebiyle şirketimiz, Türkiye’de neredeyse hiç bilinmeyen ülke ve bölge ekonomimize ciddi anlamda katkı sunabilecek “Celebrityand VİP Tourism” olarak bilinen ve Türkçe‘deki karşılığı;  “Tanınmış ve Önemli Kişi Turizmi” olan konsept üzerinde çalışmaya odaklanmıştır. Türkiye’de ilk olacak bu konsepti hayata geçirmek için 11/03/2016 tarihinde yapı ruhsatı alarak başlamış olduğumuz Butik Villa Otel tesisinde, konaklayacak misafirlerin yakın mesafedeki deniz ve kumsaldan faydalanması çok doğal ve elzem bir durum olduğundan, dik bir yamaç altında bulunan  denize ulaşabilme zarureti ortaya çıkmıştır. Otel müşterilerinin yatay bir asansörle denize ulaşımını sağlamak için, ulaşım yolu izni verilmesi konusunda 6831 sayılı Orman Kanununun 17. Maddesindeki şartların yerine getirilmesi bağlamında gerekli olan başvurular ve başvuruların resmi sonuçları şu şekilde cereyan etmiştir:

1)Otel arazisi Özel Çevre Koruma bölgesinde kaldığından Orman Kanununun 17. maddesindeki şartlar gereğince Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden ve bu kurum aracılığı ile Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünden Uygun Görüş ve onay alınmıştır.(Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün 26.06.2014 tarih ve 67990910.250.6169 sayılı yazısı),(TC Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 09.07.2014 tarih ve 89002622/4 sayılı yazısı)

Bu olur yazısında yatay asansör ile ulaşım için istenilen güzergâhın açıkça sit alanı olmadığı belirtilmiştir.

2) Fethiye Orman İşletme Müdürlüğünün ek talebi üzerine TC Fethiye Kaymakamlığı Müze Müdürlüğünden uygun görüş raporu ve onay alınmıştır. (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün 29.08.2014 tarih ve 43.210.214-165.99/1168 sayılı yazısı)

Bu olur yazısında da yatay asansör ile ulaşım için istenilen güzergâhın açıkça sit alanı olmadığı belirtilmiştir.

3) Orman ve Su İşleri Bakanlığının Yatay Asansör Sistemi ile ulaşım yolu izni konulu 29.01.2016 tarihli ve 1206 nolu Olur İzni.

Ayrıca sadece Türkiye değil Akdenizin en güzel Butik Villa oteli olarak gösterilen projemiz için betonarme bina iznimizin olmasına rağmen yapılar tamamen taş, ahşap ve sıcak dövme demir işçiliği ile yapılmıştır.

Asansör ray sistem temellerinde beton kullanılması güvenlik açısından zaruridir. Ancak bu temellerin çoğu, inşaat tamamlandığında toprak altında kalmaktadır ve toprak üstünde kalan temel yüzeyleri ise ana toprak, taş örtüsünden yapılan özel bir sıva ve travers diye bilinen ahşap tren rayları ile kaplanarak mevcut doğa ile uyumlu hale getirilecektir.

Dolayısı ile “Kaya Köyde Betonlaşmaya Tepki” yazı başlığı da gerçekleri yansıtmamaktadır.

Orman Bakanlığı olur iznimizde kiralanan alan içinde kalan ağaçların kesim izni olmasına ve hatta bu izinler için “Ağaçlandırma Bedeli” başlığı adı altında bedel ödememize rağmen kullanım alanımızı daraltma pahasına, Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü ile birlikte titiz bir çalışma yürütülerek projede tek bir ağaç dahi kesilmemiştir. Hatta en batıdaki binamızın tam ortasında kalan harnup ağacı, emsal kaybına sebep olmasına rağmen kesilmeden galeri ortasında bırakılacak tarzda mimari proje yapılmıştır.

Bu nedenle ‘Sit Alanında yapılan işlem sırasında bazı ağaçların kesildiği” yazısı da tamamen yalan ve gerçek dışıdır.

Dolayısıyla bu iddiaların doğru olmadığını anlamak mümkün iken, bu yönde bir araştırma ve incelemeye gerek görmeyerek bu şekilde haber yapılmasını, gazetecilik etiği ve ilkeleri ile bağdaştırmak mümkün değildir.

Söz konusu haberin hazırlanışındaki yaklaşımın değerlendirmesini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

Bu şekliyle yayınlanan yazıda kamunun yararı bulunmamaktadır. Bu nedenle tekzibe konu yazı, basın özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilemez. ÖİB’nin tüm kamuoyunca bilinen şeffaf,eşitlikçi,kanun ve mevzuata uygun uygulamalarını görmezden gelerek,kamuoyuna tamamen yanlış yansıtılan söz konusu bilgilerin yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde düzeltilmesini,ayrıca bu açıklamanın 5817 Sayılı Basın Kanunu’nun 14 üncü maddesine istinaden aynı sayfada,aynı başlık ve medya platformunda ve bizim sunduğumuz gerçek konu resimleri ile  yayımlanmasını,10.03.2017 tarihinde ve devamında internette ve gazetenizde yayınlanan “Sit Alanında Betonlaşma” başlıklı gerçekleri yansıtmayan ve kamu oyunu yanlış bilgilendirici habere hiçbir şekilde itibar edilmemesi gerektiğini ve bu cevabımızın yasalar gereği internet sitenizin ana sayfasında ve gazetenizin manşetinden kullanıcı ve okuyucuların doğrudan ulaşabileceği ve okuyabileceği şekilde ve tekzip başlığı altında bir hafta süreyle yayınlanmasını ve bu haber içeriğinin ilgili siteden kaldırılmasını fazlaya ilişkin kanuni haklarımız saklı kalmak suretiyle talep ediyoruz.Kamu oyuna saygıyla duyurulur.”

Haber/Foto Hakan Aykırı-Hakan Çelikdemir

IMG-20170311-WA0004_270x480 IMG-20170311-WA0005_270x480 IMG-20170311-WA0006_640x480

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi daha iyi görüntülemek için reklam engelleyicinizi kapatın.