Son Dakika

Girmeler Mağarasının Turizme Açılması Planlanıyor

Girmeler Mağarasının Turizme Açılması Planlanıyor

Geçtiğimiz yıl yapılan şikayet üzerine Girmeler Mahallesinde bulunan Girmeler Kaplıca Mağarasında Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğünce yapılan denetimler sonucunda kaplıca suyunun mikrobiyolojik değerlere göre kirlik oranın 0 olması gerekirken, bu kritere uymadığından 24.07.2001 Tarih ve 24472 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Kaplıcalar Yönetmeliğini ” 17. Maddesi uyarınca Kaplıca Mağarası söz konusu Yönetmeliğe ve mikrobiyolojik değerlere uygun olarak, işletme izni alıncaya kadar, 02/10/2015 tarihinden itibaren faaliyeti durdurulmuştu.

Bu sezon Girmeler Kaplıcası’nın yeniden turizme açılması planlanmaktadır.

Sezon öncesi turizm konusunda sıkı çalışmalar yapan Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken Girmeler Mahallesine yaptığı ziyaretlerde köy kahvehanesinde köylülerle toplantı yapıp Girmeler Kaplıcası ile ilgili bilgi alışverişi yaptı.

Girmeler halkının Kaplıca mağarasının kapanmasından memnun olmadıklarını, Kaplıca mağarasına ziyarete gelenlerin oradan alışveriş yaptıklarını ekonomik girdi sağladıklarını dile getirdiler.

Girmeler Kaplıcasının Tarihçesi;

Seydikemer İlçesi’nin yaklaşık 5 km güneyinde bulunan Girmeler Mağarası yerleşim alanı iki farklı karstik mağara ile mağara girişleri önündeki açık bir düzlükten oluşmaktadır. Doğu yöndeki A mağarasının giriş açıklığı 16 m olup derinliği yaklaşık 40 metredir. Batı yöndeki B mağarası yaklaşık 150 m uzunluğundadır. Her iki mağaranın kuzey yönünde bulunan düzlük alan kare plana yakın olup 80 x 75 m ölçülerindedir. Bu alanda 1985 yılındaki kontrolsüz kazılar esnasında tamamen tahrip edilen bir höyüğün kalıntıları tespit edilmiştir. Girmeler Mağarası prehistorik çağlardan günümüze kadar uzanan süreçte buluntular içermesiyle Likya Bölgesi yerleşim tarihine önemli katkılar sunmaktadır. Höyük kalıntılarında yapılan incelemelerde alanın M.Ö. 9. binin sonlarında iskan edildiğini ortaya koymuştur. Girmeler Mağarası, aynı zamanda Anadolu’nun batısında Mezolitik dönem yerleşimi üzerine Neolitik ve Kalkolitik dönemlerde de yaşam izleri veren sayılı yerleşimlerden biridir. Kalkolitik Dönem sonrası yerleşim izleri büyük oranda tahrip olmuştur. Yüzeye yakın katmanlarda daha çok Demirçağ, Roma, Bizans ve son olarak Osmanlı Dönemi buluntularına rastlanılmıştır.

Haber/ Foto: Hakan Çelikdemir

1 (1)_640x427 1 (2)_640x427 1 (3)_640x427

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi daha iyi görüntülemek için reklam engelleyicinizi kapatın.