EğitimGenelMuğlaSiyaset

SADECE MAZOT DESTEĞİ YETMEZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çiftçilere verilecek destekle ilgili açıklamaları, üreticileri biraz da olsa rahatlattı. Ancak Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, sadece mazot desteği ile çiftçilerin belini doğrultamayacağını ifade ederek “Ayrıca tohum desteği olması gerekiyor. Gübrede KDV’yi sıfırlamamız lazım. Çiftçiye yapılan bu desteklerden vergi kesilmemesi lazım” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Külliye’de buluştuğu çiftçilere mazot müjdesi vermesini olumlu karşıladıklarını belirten Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan önce çiftçiye verilen bu desteği Başbakanımız açıklamıştı. Çiftçilerimiz yüzde 50 mazot desteğini dört gözle bekliyordu. Bir dönümde 8 litre mazotun 4 litresini devlet karşılayacak. Bu çiftçilerimiz için faydalı. En azından girdinin bir miktarı düşecek” dedi.

Çiftçilere verilecek mazot desteğinin kapsamının genişletilmesini, tohum ve gübrede de desteklemelerin yapılması gerektiğinin altını çizen Karayiğit, “Sadece mazot desteği ile çiftçilerimiz belini doğrultamaz. Ayrıca tohum desteği olması gerekiyor. Gübrede KDV’yi sıfırlamamız lazım. Çiftçiye yapılan bu desteklerden vergi kesilmemesi lazım. Fethiye, Antalya’dan sonra yaş sebze meyve ihracatı yapan ikinci bölgemiz. İhracatta da gümrük verdilerinin düşürülmesi lazım. İhracat yapmaları için teşvik vermeleri lazım ki bizim de patatesimiz, portakalımız, domatesimiz, patlıcanımızın, her çeşit meyvemizin ihracata teşvik etmeleri gerekiyor ve çeşitli pazarlar bulunması gerekiyor. Sadece Rusya pazarı ile sınırlanmaması gerekiyor. Daha önce Irak, Suriye pazarlarımız vardı. Şimdi oralarda tank, top var. İhracat yok… Onun için çiftçilerimize bu tür destekleri devam ettirip, ihracatçılarımızı ve komisyoncularımıza da ihracata teşvik etmeleri lazım” diye konuştu.

300 Koyun Projesi’nin ülkede hayvancılığın gelişmesi için yapılan önemli bir adım olduğunu ancak bu projenin Fethiye’ye çok fazla fayda sağlamayacağının altını çizen Karayiğit, “300 koyun desteği Fethiye’de geçerli olmaz. Ama Seydikemer’de bu proje yürütülebilir.  İç Anadolu ve Doğu Anadolu gibi mera alanlarının çok olduğu yerde desteğin hayvancılığın daha da gelişmesi adına faydası olabilir. Fethiye’de arazi genişliğimiz yok. İçerikteki maddeleri incelediğimiz zaman şartlar Fethiye için çok uygun değil” ifadelerini kullandı.

Karaçulha Mahallesinde çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Hurşit Tokat, “Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği yüzde 50 mazot desteği eğer çiftçilerimize verilirse çiftçilerimiz biraz da olsa rahatlar. Şuan ovalara zeytin dikildi. Çiftçimiz açık araziyi süremiyor. Mazot çok pahalı, gübre çok pahalı. Bu nedenle çiftçilerimiz zeytine yöneldi. Mazot desteği verilirse çiftçilerimiz kara geçebilir ama şuan mazot çok pahalı, alamıyoruz. Mazotun pahalılığından domates üretemez hale geldik. Seralarımıza yürüyerek gelip gidiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanım, bu köylüyü, üreteni duysun ve biraz destek versin. Köylü, çiftçi bitmiş durumda” diye konuştu.

Mazot desteğinin ilaç ve gübrede de yapılmasını isteyen Tokat, “İlaç alamıyoruz. 250 gram ilaç 100 lira, bir vermede ilaç bitiyor. Çiftçi şuan çok kötü durumda, gidişatı da çok kötü. Köylü milletin efendisidir diyorlar ama köylüye destek vermiyorlar. Köylü, çiftçi nasıl ayakta dursun? Cumhurbaşkanımız bizi duysun ki yardım etsin” dedi.

GİDER ÇOK GELİR AZ

30 yıldır Karaçulha Mahallesinde çiftçilik ile geçimini sağladığını belirten Hurşit Harbıcı isimli üretici de, “Cumhurbaşkanımızın açıkladığı desteğe çok sevindik ama yetersiz buluyoruz. Tohum, gübre ve ilaç konusunda da destek bekliyoruz. Ürettiğimiz ürünlerde giderimiz çok ama ne yazık ki gelirimiz çok düşük. Bu konuda devlet yetkililerimizden yardım talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber/Foto: Gökhan Ayyıldız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi daha iyi görüntülemek için reklam engelleyicinizi kapatın.