GenelMuğla

ÇALIŞ-DER’ DEN   FETHİYE  KÖRFEZİ  İÇİN   AKADEMİK  ARAŞTIRMA  TALEBİ…

Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği  yönetim kurulu başkanı Mete Ay ve yönetim kurulu üyesi Mahmut Çakır ile Cenk Şimşek; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi  Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezini ziyaret ettiler. Gazetemiz muhabirinin de katıldığı ziyarette; M. Ü. Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ahmet Demirak  ve  M.Ü. Su ürünleri Temel Bilimler Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Nedim Özdemir ile  Fethiye Körfezi  hakkında bir  toplantı  yapıldı…

“AKADEMİK BİR ÇALIŞMA YAPILMASINI TALEP EDİYORUZ”                                                                                              Toplantı öncesinde Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ahmet Demirak  ve  Su ürünleri Temel Bilimler Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Nedim Özdemir tarafından Çalış heyetine; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi  Araştırma Laboratuvarları Merkezinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.  Ziyaretin sebebi ve amacı hakkında bilgi veren Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği  yönetim kurulu başkanı Mete Ay “Bizler Fethiye’nin  Çalış Bölgesinde doğal değerleri koruyarak Turizmin gelişmesi ve Fethiye’mizin tanıtılması için çalışan  bir sivil toplum kuruluşunun temsilcileriyiz Aynı zamanda Fethiye’de uzun yıllar turizmcilik yapmaktayız. Ziyaretimizin sebebi; Bildiğiniz gibi Fethiye’nin nüfusu her geçen gün artıyor  yaz geldiğinde ise  nüfusumuz  3’e ve 4’e katlanmakta Bu nüfus artışı ile beraber denizlerimizde   artan bir kirlilik görülmekte. Ayrıca uzun zamandır da çamur ve balçıkla dolmakta olan bir körfezimiz var. Arıtma sistemimiz  büyük ihtimal yeterli gelmiyor. Bizler yerel yönetimler ve Sivil toplum Kuruluşları olarak elimizden geldiği kadar bu kirliliği önlemeye farkındalığını arttırmaya çalışıyoruz. Bizler; Denizimiz, plajlarımız, kumumuz, güneşimiz ve doğal güzelliklerimiz ile turizm yapan bir bölgeyiz. Onun için geç kalınmadan bu değerlerimize sarılarak  bir eylem planına girmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Üniversitenizin tarafından Fethiye körfezinin ve denizlerimizin son durumunu öğrenmek hem hükümetimiz hem yerel yönetimler hem de sivil toplum örgütleri ile ne yapabiliriz ve   bu konuda bilimsel veriler ile çalışan  siz yetkin ağızlardan dinlemek için geldik. Her geçen gün dolan ve kirlenen bir Körfez  ve artan deniz kirliliği istemiyoruz” dedi.

“ULUSLAR ARASI GEÇERLİLİĞİ OLAN BİR LABORATUVARA SAHİBİZ”                                                                        Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi  Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi  Müdürü Doç. Dr. Ahmet Demirak’ta konuşmasında “Üniversitemizin Araştırma ve Uygulama Merkezi ve laboratuarı  Muğla’da  çevre konusu ile ilgili 5 ayrı merkezde çalışma yapmaktadır. Laboratuvarımız uluslararası bir laboratuardır. Sonuçları dünyadaki tüm ülkelerde geçerlidir. Yani uluslar arası geçerliliği olan bir laboratuardır. Biz belirli bir ücret karşılığı bu hizmetleri yapmaktayız. Laboratuvarımızın çalışmasında kullanmakta olduğumuz araç ve gereçler ile kimyasallar  ve enstrümanlar  yurt dışında gelmektedir ve  yüksek fiyatlı malzemelerdir.  Gelirimiz Üniversitenin döner sermayesine katkıda bulunmaktadır. Çalışmalarımız bilimsel bir şekilde verileri toplayarak ve inceleme yaparak sunarız. Proje hazırlarız ve çözümü konusunda bir yol haritası çıkarırız. Bunları gerçekleştirirken sadece çevreyi ve doğayı değil burada iş yapan, ekmek parası için çalışan insanları da düşünerek hareket ederiz.  Bir icraat mekanizması  değiliz. Bizim araştırma sonuçlarımız ve hazırladığımız projeleri sizler hayata geçirip gerçekleştireceksiniz” dedi. 

“FETHİYE KÖRFEZİNDE TEHLİKE ALARMLARI UZUN BİR SÜREDİR ÇALIYOR”                                                    Fethiye körfezini çok iyi biliyoruz diyen Doç. Dr. Ahmet Demirak “Daha önce de Fethiye körfezi ile ilgili üniversite olarak  bazı araştırmalar yaptık ve raporlar hazırladık. Üniversiteler bilim yerleridir, verileri toplar, araştırmalarını yapan yerlerdir.  Laboratuarlarda yapılan bilimsel incelemeler sorunları çözmez.  Bizim belirlediğimiz raporlara ve projelere göre sorunu çözecek olan sizlersin. Fethiye körfezinde tehlike alarmları uzun bir süredir çalıyor. Süresini bilmiyoruz fakat bu şekilde gittiği takdirde Fethiye körfezinde yakın bir zamanda yürümeye başlayacaksınız. Bu soruna çare bulmanız için her şeyden önce Fethiye’nin yerel yönetimleri  ve sivil toplum kuruluşları olarak ortak bir akıl ile hareket etmeniz gerekir. Özellikle çevre ile ilgili sorunlarda en son bize geliniyor. Halbuki ilk başta bize gelinseydi veya örnek vermek gerekirse Mut deresinin ıslahı gibi projelerde bizlere danışılsaydı;  çok daha faydalı olurduk.  Çökertme havuzları yapılmayan projeler sadece sele karşı alınmış bir önlem olarak  kalmaktadır” dedi. Fethiye’nin yerel yönetimlerinin öncelikle körfez ile ilgili olarak ortak bir yol belirlemesi gerekiyor diyen Demirak “Öncelikle  bir çalıştay düzenleyelim. Tarihini  ve yerini siz belirleyin. Gelelim orada körfezin durumu ve çözümü ile ilgili tüm bilgileri paylaşalım. Çalıştay’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, valilik ve kaymakamlık yetkilileri, Yerel yöneticiler, Deniz Ticaret Odası,Ticaret Odası ,Esnaf Odaları ve STK temsilcileri, nitelikli ve  toplumda sözü geçen kişiler olmalı. Esnaflar, iş adamları  ve yaşadığı yeri seven  vatandaşlarında mutlaka olması gerekiyor. Çünkü; Öğrencilerle doldurulmuş bir çalıştayın hiç kimseye faydası olmuyor” dedi.

“HALKIN SAĞLIĞI BÜYÜK BİR TEHLİKE İÇERSİNDE”                                                                                            Fethiye’ye bir çok defa geldiğini, körfezde bazı araştırmalar yaptığını ve çeşitli raporlar hazırladığını belirten Doç. Dr. Nedim Özdemir’de konuşmasında “Biz Fethiye körfezindeki durumu çok iyi biliyoruz. iki türlü dereniz var.  Yaz ve kış  mevsimlerinde her zaman körfeze akan dereleriniz var.  Ayrıca; yazın pasif ve kışın aktif olmak üzere  akan dereleriniz var. Bunların hepsini  tek tek tespit ettik. Bu konuda donanımlıyız. Çalış Fethiye arası yolcu taşıyan teknelerin  körfezdeki doluluktan dolayı belirli yerlere kazık çakarak  belirledikleri rotalara kadar her şeyi  biliyoruz. Körfez  çamur  ve  balçıkla dolu.  Kokular geliyor. İleri de bu kokular daha da artacak. Arıtmanız  yetersiz  ve  tam kapasiteli olarak çalıştırılamıyor. Teknik eleman  eksikliği var. DSİ kanalından müthiş bir şekilde alüvyon ile  birlikte gelen  bir kirlilik var. Seralarda kullanılan kimyasal atıklar derelerle  denizinize  taşınıyor. Yine körfezdeki yat, çekek yerinin mutlaka kalkması lazım. Halkın sağlığı büyük bir tehlike içersinde. Burada avlanma yapılıyor ve tahmin ediyorum ki; tutulan balıklar da sağlık açısından çok sakıncalı. Tüm bunların en ince ayrıntısına kadar  büyük bir titizlik içersinde araştırılması ve bir proje hazırlanması gerekiyor. Çalıştayınıza gelelim ismi de “Fethiye körfezinin dünü, bugünü ve yarını olsun”. Burada her şeyi  anlatalım ve bir yol haritası belirleyelim. Fethiye körfezini  bir an önce kurtaracak yol haritasını projelendirelim” dedi.(HABER/FOTO-GÖKHAN AYYILDIZ)

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi daha iyi görüntülemek için reklam engelleyicinizi kapatın.