EğitimGenelKültürMuğlaSiyasetSon Dakika

Babadağ’da Uçuş Sayıları Düştü

Fethiye’deki dünyaca ünlü yamaç paraşütü merkezi Babadağ’dan bu yıl uçuş sayısı, geçen yıla göre düşüş yaşadı. Geçen yıl 121 Bin olan uçuş sayısı bu yılın ilk dokuz ayında 82 bin uçuş gerçekleşti. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Babadağ teleferik projesinin bakanlık izinlerinin tamamlanmasının ardından, Babadağ 1700 metrede bulunan Zirve Kafe’de bir araya geldi. Teleferik projesinin planında kesinleşen bilgileri Fethiye yerel basın mensupları ve ulusal basın temsilcileri ile paylaşan Akif Arıcan basın mensuplarının sorularını da cevapladı.

Teleferik projesinde tüm izinlerin alınmasının ardından projesinin ihale hazırlıkları hız kazandı. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Fethiye Güç Birliği Turizm Tanıtım Ltd. Şti. müdürler kurulu başkanı Akif Arıcan ile FTSO Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda şirket müdürler kurulu üyesi olan Günay Özütok ve M. Adnan Bakırcı basın mensupları ile bir araya geldi. 1700 metre pistinde bulunan Zirve Kafe’de düzenlenen kahvaltılı toplantıya çok sayıda basın mensubu katıldı. Kahvaltının ardından basın mensupları ile sohbet eden Akif Arıcan, projede gelinen son durum ve proje hakkında basın mensuplarına bilgi verdi ve basın mensuplarının sorularını cevapladı.

2011 yılından bu yana Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kurulan Fethiye Güç Birliği Turizm Tanıtım Ltd. Şti. tarafından çalışmaları yürütülen Babadağ Teleferik Projesinde, Su ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarında yürütülen izin süreci sona erdiğini belirten Arıcan, teleferik projesine verdikleri destekten ötürü de basın mensuplarına teşekkür etti.

Arıcan, dünyada az sayıda olan teleferik yapan ulusal ve uluslar arası firmaların projeyi takip ettiğini söyledi. Arıcan, “Ulusal basından da projeyi takip edenler var. Buraya gelip, Babadağ’a çıkıp, projenin ihalesine girmek istediklerini söyleyen firmalar var. Bu firma yetkilileri Babadağ’a çıktıklarında bu projenin geç kalmış bir proje olduğunu söylüyorlar.” Dedi.

Yılda en az 500 bin kişi Babadağ’a çıkacak

İzin sürecinin tamamlanması ile birlikte ihale hazırlıklarının hızlandığını belirten Akif Arıcan, 2015 yılında Babadağ’a uçmak için 121 bin 580 kişinin çıktığını, bu yıl da uçuş sayısının 82 bine ulaştığını söyledi. Arıcan, “Herhangi bir aksaklık olmaz ise yılsonuna kadar ihaleyi yapmış olacağız. En kısa zamanda ihaleyi yapacağız. Yatırım maliyeti yaklaşık 15 milyon Euro’ya tekabül ediyor. Bizim rakamlarımıza göre Babadağ’a çıkış sayısı yıllık 250 bin civarında. Teleferik kurulduğu zaman yılda en az 500 bin kişinin buraya çıkacağını tahmin ediyoruz.” dedi.

Pistlere telesiyejle ulaşım olacak

Projenin tanıtım filminin de hazırlanacağınız söyleyen Arıcan, şu ifadeleri kaydetti: “Proje 1200 metre pistinden başlıyor. Uçmak isteyen diğer kişiler de telesiyejle diğer pistlere taşınacak. 2011 yılında biz burayı devralmıştık. 3 yılda maalesef iki bakanlıktan kaynaklanan nedenlerle fazla mesafe kaydedemedik. Sayın valimizin ve milletvekillerimizin de desteği ile bütün izin sürecimiz bitti. Babadağ teleferik projesi 20-30 yıldır konuşuluyor. Babadağ Teleferik projesini ihale aşamasına getirmenin gurur ve sevincini yaşıyoruz. Burada tek amacımızın Fethiyemizin, Muğlamızın kazanması. Bu güne kadar her ihtiyacımızda yanımızda olan Muğla Valimiz Sayın Amir Çiçek, Ankara bürokrasisini aşmamızda büyük desteğini gördüğümüz Muğla milletvekillerimiz Hasan Özyer ve Nihat Öztürk’e, birlikte hareket etmekten mutluluk duyduğumuz başta Sayın Bülent Karakuş olmak üzere çalışma arkadaşlarımıza ve destek veren herkese teşekkür ederim” dedi.

Akif Arıcan, Babadağ’ın zirvesi olan 1900 metreye de insanların çıkması için, bu pisti ilgi odağı haline getirmek için buraya Fethiye’nin simgesi olan bir heykel dikmeyi planladıklarını ifade etti. Geçtiğimiz hafta Muğla Valisi Amir Çiçek’in de Babadağ’a çıktığını belirten Arıcan, Vali Çiçek’in talimatı ile Babadağ yolunda bariyer çalışması yapılacağı bilgisini de basın mensupları ile paylaştı.Akif Arıcan, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının diğer çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Fethiye İşletme Fakültesinin Aralık ayı itibariyle kendi yerinde eğitim vereceğini belirten Arıcan yaklaşık 5 yıl içerisinde Fethiye’ye 10 bin üniversite öğrencisinin geleceğinin öngörüldüğünü belirtti.

FTSO’ nın işletme fakültesi için önayak olduğunu ancak ciddi şekilde yurt sorunu yaşandığını, bu konuda otellerin yurt olarak hizmet vermesi için herhangi bir çalışma yapıp yapmadıkları sorusunu  da cevaplayan Arıcan, “Biz İşletme Fakültesinin açılması ardından da Fethiye Üniversitesinin kurulması için ciddi çaba sarf ediyoruz. Rektörümüz Mansur Harmandar Fethiye İşletme Fakültesi kampusu içinde 50 dönümlük alanın yurt yapılması amacıyla YURTKUR’a verildiğini söyledi. En kısa sürede yapılacağını düşünüyorum. Otellerin yurt olarak çalışması konusunda herhangi bir çalışmamız yok. Bu tamamen ticari bir yaklaşım. Otelcilerimizin bu konuda bir talebi olursa, otellerin yurt şeklinde hizmet vermesi için yapılabilecekler konusunda araştırma içine girebiliriz” diye konuştu.

Fethiye’nin Ölüdeniz Mahallesi’ndeki 1965 rakımlı Babadağ’ın zirvesinde bulunan 1200, 1700, 1800 ve 1900 metre pistlerinden Ocak ayı başından bu yana 81 bin 981 yamaç paraşütü havalandı. Uçuşların 12 bin 188’i single (tekli), 69 bin 793’ü ise tandem (ikili) olarak yapıldı. Yılsonuna kadar uçuş sayısının 100 bine ulaşması bekleniyor. Ancak, bu rakamın, 2015’te rekor olarak kayıtlara geçen 121 bin 585 uçuşun çok altında kalacağı belirtildi. Avrupa ve Uzakdoğulu turistlerin yamaç paraşütü için tercih ettiği Babadağ, güvenlik endişesi nedeniyle Türkiye’ye gelen turist sayısındaki düşüşten etkilendi.

Babadağ’ın işletmesini yürüten Fethiye Güç Birliği Şirketi’nin yönetim kurulu başkanı ve aynı zamanda Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, 80 bin rakamını Ekim ayı itibariyle geçtiklerini belirterek, yılsonunda bunun 100 bine ulaşacağını söyledi. 2015 yılı rakamlarının gerisinde kaldıklarını aktaran Arıcan, şöyle dedi:”Geçen yıl bölge turizmi açısından çok daha verimliydi. Rekor uçuş sayısına ulaşmıştık. Ancak bu yıl 100 bin rakamında kalacağımızı düşünüyoruz. Bu yıl ülkemizin karşılaştığı sorunlara bakıldığında bu da iyi bir rakam.”dedi.

Haber/Foto Zeynep Olca-Erkan İlik

14462923_1408506302497725_8602373870743064956_n_640x427 babadag-104521d3_640x410 dsc_0038_640x425 dsc_0042_640x425 dsc_0068_640x425 maxresdefault_640x360

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi daha iyi görüntülemek için reklam engelleyicinizi kapatın.