Son Dakika

“Kesinleşen Sınırlar Zorunlu Nedenler Olmadıkça Beş Yıl Süre İle Değiştirilemez”

“Kesinleşen Sınırlar Zorunlu Nedenler Olmadıkça Beş Yıl Süre İle Değiştirilemez

Seydikemer’in ilçe olması ile ikiye ayrılan Fethiye’de bazı mahalleler Seydikemer’e bağlanmıştı. 2 yıldan beri süregelen problemler devam ediyor.

Bazı mahalleler Fethiye’ye yakın olduklarını Seydikemer’e değil Fethiyeye bağlı kalmak istediklerini yeniden Fethiye’ye bağlanmak istediklerini dile getiriyorlar. Son olarak geçtiğimiz günlerde Kabaağaç mahallesi sakinlerinin çağrısı üzerine Kabaağaç Muhtarı Nazmi Toraman 748 seçmenden 510 ıslak imza toplayarak köyün kanaat önderleri ile birlikte Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’yı ziyaret etti.Fethiye bağlanmak istediklerini,konunun gündeme getirilmesini ve meclise geldiği takdirde meclis üyelerinin desteğiyle kabul edeceğine inandıklarını dile getirdiler.

Gazetemiz adına halkımızı bilgilendirmek amacıyla mahalle bağlılığının değiştirilmesi hususundaki kanun maddelerini sizlerle paylaşıyoruz.

Mahalle bağlılığının değiştirilmesi hakkındaki kanun maddelerinde “5393 sayılı belediye kanununun “birleşme ve katılma” başlığı altındaki 8. maddesinde ayrı il veya ilçelere bağlı köy ve mahallelerin tamamının veya bir kısmının başka bir il veya ilçenin sınırları içindeki bir belediyeye bağlanması imkanı getirilmiştir. Söz konusu düzenlemeye göre: “Belde, köy veya bunların bazı kısımlarının bir başka beldeye katılabilmesi için bu yerlerin meskün sahalarının katılınacak beldenin meskün sahasına uzaklığı 5.000 metreden fazla olamaz. Bir belde veya köyün veya bunların bazı kısımlarının meskün sahasının, komşu bir beldenin meskün sahası ile birleşmesi veya bu sahalar arasındaki mesafenin 5.000 metrenin altına düşmesi ve buralarda oturan seçmenlerin yarısından bir fazlasının komşu beldeye katılmak için başvurması halinde, katılınacak belde sakinlerinin oylarına başvurulmaksızın, katılmak isteyen köy veya belde veya bunların kısımlarında başvuruya ilişkin oylama yapılır. Oylama sonucunun olumlu olması halinde başvuruya ait evrak, valilik tarafından katılınacak belediyeye gönderilir. Belediye meclisi evrakın gelişinden itibaren 30 gün içinde başvuru hakkındaki kararını verir. belediye meclisinin uygun görmesi halinde katılım gerçekleşir. Büyükşehirlerde birleşme ve katılma işlemleri, katılınacak ilçe veya ilk kademe belediye meclisinin görüşü üzerine, büyükşehir belediye meclisinde karara bağlanır. Katılma sonrası oluşacak yeni sınır hakkında, 6ncı maddeye göre (Belediye sınırları, belediye meclisinin kararı ve kaymakamın görüşü üzerine valinin onayı ile kesinleşir. Kesinleşen sınırlar, valilikçe yerinde uygulanmak suretiyle taraflara gösterilir ve durum bir tutanakla belirlenir. Kesinleşen sınır kararları ile dayanağı olan belgelerin birer örneği; belediyesine, mahalli tapu dairesine, il özel idaresine ve o yerin mülki idare amirine gönderilir. Kesinleşen sınırlar zorunlu nedenler olmadıkça beş yıl süre ile değiştirilemez.) işlem yapılır ve sonuç içişleri bakanlığına bildirilir.” denilmiştir.

İçişleri bakanlığının 29/03/2010 tarihli ve 53226 sayılı katılma konulu genelgesinde de, 5393 sayılı belediye kanununun 8. maddesine göre yürütülen birleşme ve katılma işlemlerinde, farklı uygulamaları önlemek için usul ve esaslar belirlenmiştir. Söz konusu genelgeye göre;

1- Belde, köy veya bunların bazı kısımlarının bir başka beldeye katılabilmesi için aralarındaki mesafenin 5.000 metreden fazla olmaması gerekmektedir. Mesafe hesaplanırken katılacak olan belde, köy veya bunların katılacak kısımlarının meskun sahalarındaki son ev ile katılınacak beldenin meskun sahasındaki ilk evin uzaklığı esas alınacaktır.

2- 5393 sayılı kanunun 8 inci maddesine göre, nüfusu 5.000’in altında olan bir beldenin bazı kısımlarının ayrılarak yeni bir köy kurulmasına veya başka bir belediyeye katılmasına, ya da hali hazırda nüfusu 5.000’in üzerinde olan beldelerde, bu beldenin bazı kısımlarının ayrılarak yeni bir köy kurulması veya başka bir belediyeye katılması durumunda, beldenin nüfusu 5.000’in altına düşüyor ise, birleşme ve katılma işlemine hukuken imkan bulunmamaktadır. Bu durumlarda birleşme ve katılma işlemi yapılmayacaktır.

3- 5393 sayılı kanunun 8 inci maddesine göre yapılacak katılma ve birleşme işlemine ilişkin olarak yapılacak halk oylaması, ilgili seçim kurulunca yapılacaktır.

4- Katılıma ilişkin olarak alınacak belediye meclis kararında; katılan kısımda bulunan mahallelerin devam edip etmediği, mahalle kaldırılıyor ise hangi mahalle veya mahallelere dahil olduğu, katılan köyün katıldığı belediyeye, müstakil mahalle olarak mı bağlandığı yoksa mahallelerden birisine mi dahil edildiği açıkça karara bağlanacaktır.

5- Katılma ve birleşme işlemlerine ilişkin; katılım ile ilgili belediye meclis kararı, ilgili seçim kurulunca düzenlenen oylama tespit tutanağı ve yukarıdaki esaslara göre teknik elemanlarca düzenlenmiş mesafe cetveli bakanlığımıza bir üst yazı ile gönderilecek, diğer belgeler ise valiliğinde muhafaza edilecektir.

Bir ilçe belediyesine bağlı bir mahallenin başka bir ilçe belediyesine bağlanmasından sonra iki ilçe sınırında değişiklik olacak ve bağlanan/ayrılan mahallenin sınırları iki ilçe arasında yeni mülki sınır olacaktır. Bu nedenle, mülki sınırlarında 5442 sayılı il idaresi kanunu ile sınır anlaşmazlığı, mülki ayrılma ve birleşme ile köy kurulması ve kaldırılması hakkında yönetmeliğin üçüncü bölümünde düzenlenen mülki birleşme ve ayrılma usulüne göre; il idare kurulu ve il genel meclisinin (büyükşehirlerde il özel idareleri kaldırıldığı için aranılmayacak) istişari kararlarının alınarak, vali görüşü ile birlikte dosyanın İçişleri Bakanlığına gönderilmesi, İçişleri Bakanlığının kararı ve Cumhurbaşkanının tasdiki ile işlemin tamamlanması gerekmektedir.

Dolayısıyla büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde yer alan mahallenin bir kısmının, yine aynı büyükşehir içerisindeki başka bir ilçe belediyesine katılmak istemesi durumunda; işlem öncelikle 5393 sayılı kanunun 8. maddesine göre, bu yerde yapılacak oylamada sonucun olumlu çıkması durumunda, katılınacak ilçe belediye meclisinin görüşü üzerine büyükşehir belediye meclis kararı ile katılım gerçekleştirip, daha sonra sınır anlaşmazlığı, mülki ayrılma ve birleşme ile köy kurulması ve kaldırılması hakkında yönetmelik hükümleri uyarınca mülki sınır değişikliğinin yapılması gerektiği değerlendirilmektedir.”ifadeleri yer alıyor.

Haber Nur İlik- Erkan İlikFethiye seydikemeri_havadan

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizi daha iyi görüntülemek için reklam engelleyicinizi kapatın.